Kawitacja ultradźwiękowa

Metoda wykorzystująca fale ultradźwiękowe, usuwająca nadmiar tkanki tłuszczowej. Technologia kawitacji ultradźwiękowej umożliwia miejscowe rozbijanie komórek tłuszczowych na brzuchu, ramionach, biodrach, pośladkach oraz udach i kolanach.

Zabieg ten jest bezbolesny i nieinwazyjny. Już po pierwszym zabiegu zauważalna jest redukcja obwodu ciała, gdyż następuje wchłanianie obrzęków. W trakcie wykonywania zabiegu na danym obszarze, zachodzi na nim zjawisko fizyczne, nazywane kawitacją, czyli działanie fal ultradźwiękowych o niskiej częstotliwości i wysokiej mocy na ośrodki płynne. Dawka energii dostarczana jest do przestrzeni w podskórnej warstwie tłuszczu. Wskutek rozszerzania się cząsteczek płynu powstają tzw. mikropęcherzyki, które wraz ze wzrostem ciśnienia ulegają implozji, powodując rozpad adipocytów – komórek tłuszczowych z uwolnieniem trójglicerydów. Trójglicerydy z rozerwanych komórek tłuszczowych uwalniane są do przestrzeni międzykomórkowych. Stopniowo odbierane są poprzez układ limfatyczny i dalej transportowane są układem krwionośnym do wątroby. W wątrobie kwasy tłuszczowe pochodzące z zabiegu są poddane takim samym procesom metabolicznym jak te dostarczone z posiłkiem. W związku z tym wolne kwasy tłuszczowe uwolnione w trakcie zabiegu są przetwarzane z wykorzystaniem naturalnych procesów fizjologicznych. Uwolniony tłuszcz w postaci trójglicerydów następnie transportowany jest do układu limfatycznego i wydalony z organizmu.